RECEPTI
Področje delovanja: povsod
JABOLČNA TORTA iz krhkega testa (NAJBOLJŠA JABOLČNA PITA) - premera 26cm
KRHKO TESTO:
300g moke
ščepec soli
1 jajce
200g masla
100 g sladkorja
ZA NADEV, OBLOGO in OKRAS:
1,5kg jabolka
150g sladkorja
1 in pol žlička mletega cimeta
100g masla
100g mandljevih ličev
PRIPRAVA:
Moko, sladkor, sol, jajca in maslo zgnetite v krhko testo. Zavijte ga v folijo in za 60 min postavite v hladilnik.
Pečico segrejte na 180 (ventilatorsko na 160 stopinj). Testo pregnetite in na pomokani delovni površini na tanko razvaljajte. Z njim obložite namaščen pekač za torto in oblikujte približno 3 cm.
Dno večkkrat prebodite z vilicami.
Jabolka naribajte (brez lupine in pešk:) )
Zmešajte jabolka s 50g sladkorja in cimetom ter razporedite po testu.
Pecite približno 35 minut.
Medtem v manjšem lončku stopite maslo, umešajte preostalih 100g sladkorja in ga med mešanjem karamelizirajte. Ob koncu umešajte v to mandljeve lističe.
Torto (pito) vzemite iz pečice (po 20 minutah pečenja) in jo premažite z mandljevi lističi (karamelizirana zmes). Pecite še 15 minut.
Nato jo vzemite iz pečice, ohladite in servirajte!
Recept prispevala: thf
Področje delovanja: povsod
je ena najbolj okusnih (sadnih) tort.
Lahko jo pripravite samo z eno vrsto sadja ali z več.
Čas priprave: cca 3.- ure (peka bisvita, kuhanje kreme, nadevanje in okraševanje)
Oblika: pravokotna (ni okrogla!!)
Biskvit pečemo v pekaču (torej je biskvit velikosti pekača). Na pekač damo PAPIR ZA PEKO (malo večji kos) in po papirju potresemo malo moke.
Potem vlivamo zmes v pekač.
Pečemo približno eno uro na 150 stopinj C. (do nežno rumene barve).
Biskvit (beljakov sneg) je zelo lepljiv in ga je potrebno ko se ohladi razrezati na tri enake dele.
Najtežji del je odstranjevanje papirja za peko. Tudi če se vam biskvit zlomi - ni panike se bo zlepil na podlagi nazaj.
Recept za biskvit: 9 beljakov stepemo v čvrsti sneg.
Z žlico vmešamo vanj še 30 dag sladkorja (oz.17 žlic) in eno žlico JABOLČNEGA kisa.
Damo v pekač in pečico.
Recept za kremo:
I. zmes: 9 rumenjakov stepemo s štiri žlice sladkorja. Dodamo 4 žlice ostre moke. To zmes potem vkuhamo v mleko. Torej pristavimo 2,5dcl mleka na štedilnik in vanj vkuhavamo zmes (stepenih 9 rumenjakov s sladkorjem in dodano moko).
II. zmes: v drugem lončku zmešamo skupaj margarino - maslo (25dag) s tri vanilin sladkorja. Margarino ne smemo odtajati v mikrovaloni. Pripravimo jo za torto in ko se zmehča dodamo vanilin sladkor.
Ko je I. zmes dovolj hladna, dodamo v njo II. zmes - oz. te dve kremi zmešamo v eno samo. Pozor: Če bo prva zmes vroča, se bo margarina stopila in bo treba ponovno narediti kremo.
RECEPT za smetano:
Na 1 liter Hola, Hulala..ali drugo blagovno znamko rastlinske smetane dodamo 2x2dcl kisle smetane in stepemo v odlično smetano. In jo takoj damo v hladilnik (dokler ne začnemo z idelavo torte)
S tem pridobimo tudi smetano za nadev in okrasitev torte.
Lahko uporabite samo 7dcl rastlinske smetane ter eno kislo smetano in pol za izdelavo smetane. V tem primeru ne bo ta količina zadostovala za okrasitev torte - temveč samo za nadev in gladek videz. Lahko pa za okrasitev uporabite smetano v spray-u in z njo rišete po torti.
Ko ste naredili in razrezali biskvit, ter kremo in smetano je treba še narezati sadje (v mojem primeru: banane, jagode in kivi). Lahko samo banane ali sadje po izbiri.
Nadevanje:
1. vrsta: Biskvit, krema, pokapljane banane z limoninim sokom(rezine), smetana
2. vrsta: biskvit, krema, jagode (rezine), smetana in
3. oz. zadnje "nadstropje: biskvit, krema, kivi, smetana
In s smetano prekrijemo oz. zagladimo torto z vseh strani.
Hranimo v hladilniku.
Dober tek!
VSE SESTAVINE ZA PRIPRAVO TORTE:
Biskvit: 9 beljakov
30 dag sladkorja
1 žlica jabolčnega kisa
Krema: 9 rumenjakov
4 žlice sladkorja
4 žlice moke (ostre)
2,5 dcl mleka
3 vanilin sladkorja
1 margarin (25 dag)
Smetana: 7dcl rastlinske smetane
3 dcl kisle smetane
Sadje: 20 dag jagod
1,5 banane
par kaljic limoninega soka
2 kivija
Recept prispevala: T.H.F.
1000 Ljubljana
Področje delovanja: povsod
Baklava
Sestavine:
500g kor (npr. sveže vlečeno testo)
3 jajca
1 pecilni prašek
2 vanilin sladkorja
1 jogurt (platičen kozarček)
2 kozarca (od jogurta) sladkorja
1 kozarec (od jogurta) olja
200 g mletih orehov
za sirup/preliv:
4 kozarci (od jogurta) sladkorja
4 kozarci (od jogurta) vode
Priprava:
Jajca in sladkor stepsti z mikserjem, dodati olje, jogur, pecilni prašek, vanilin sladkor in vse to zmešati. Pride kot nekakšna krema...:)
V namaščen pekač položimo na namaščeno dno
1. koro (prva plast vlečenega testa). Plast namažemo na tanko s kremico.
2. koro (druga plast vlečenega testa) namažemo na tanko s kremico in posipamo z orehi
3. kora (krema)
4. kora (krema in orehi
itn....
zadnjo plast testa ne mažemo s kremo in orehi...
Damo v pekač in pečemo na 150C ali manj stopinj..40 minut oz. več...
Medtem pripravimo sirup/preliv; v vodo dodamo sladkor in kuhamo. Ko zavre prelijemo po vroči baklavi. Previdno!!!!!
Ne glede če se vam zdelo da je sirupa preveč - ga ni. Sirup se bo vpill...), pokrijemo baklavo npr. z alufolijo in pustimo na hladnem...
Področje delovanja: povsod
JOGURTOVE MIŠKE (Šmarna Gora, Miške) :
2 jogurta
2,5 - 3 jogurtove lončke moke
2 jajci
1 pecilni prašek
3 velike zvrhane žlice sladkorja
sol
malo ruma
Sestavine zmešamo skupaj v gosto maso.
Segrejemo olje (kot za peko krofov),
na to pomočimo žlico v
hladno olje in zajemamo maso.
Pečemo tako dolgo da postanejo miške
zlato-rumene. Ko so pečene jih
potresemo z mletim sladkorjem.
by thf
Področje delovanja: povsod
je odlična slaščica za katero ne potrebujemo kalupa ter posebnih veščin.
Slaščica izvira iz Avstralije.
Dobila je ime po znani baletni plesalki Ani Pavlovi.
Ko je baletna plesalka prišla na turnejo v Avstralijo, so Avstralci v njeno čast pripravili to imenitno sladico.
SESTAVINE:
5 beljakov
150g sladkorja
70g sladkorja v prahu
vanilin sladkor
4 žlice jedilnega škroba
37 dcl rastlinske smetane (Hulala, Hole...)+ 3dcl kisle smetane
sadje po izbiri (gozdni sadeži, mešano sezonsko sadjer, jagode, maline, robidnice...)
Beljak stepemo v kupčast sneg. Dodamo vanilin sladkor.
Navaden sladkor in sladkor dodajamo vbeljakov sneg postopoma.
Nazadnje potresemo jedilni škro na tako izdelan snega ter ga vmešamo v to zmes.
Papir za peko izrežemo v velikosti (premer 24cm) oz. velikosti okroglega pekača lahko tud kalup za torto.
Na tako pripravljen papir v okroglem pekaču položimo beljakov sneg, ki ga poravnamo tako da je v sredini manj debel kot na robovih.
Robovi morajo biti malo višji kot sredica.
to zmes pečemo v pečici pri 110 stopinjah (1h in pol, nato naj ta strjena (pečena) pena počiva v izključeni pečici najmanj dve uri (lahko tudi čez noč).
PŠred serviranjem torto napolnimo s smetano in sadjem (srdico in robove namažemo z eno plastzjo smetane, potem v sredico in malo po notranjih robovih sadje in nato spet smetano).
Oblika je piramidna (hribček) in po vrhu lahko polijemo smetano z mal sadnega soka (od zmiksanega sadja) ali pa okrasimo s sadjem.
Dober tek!
Recept prispevala: T.H.F.