TORTE in SLAŠČIČARNE
Področje delovanja: povsod
je ena najbolj okusnih (sadnih) tort.
Lahko jo pripravite samo z eno vrsto sadja ali z več.
Čas priprave: cca 3.- ure (peka bisvita, kuhanje kreme, nadevanje in okraševanje)
Oblika: pravokotna (ni okrogla!!)
Biskvit pečemo v pekaču (torej je biskvit velikosti pekača). Na pekač damo PAPIR ZA PEKO (malo večji kos) in po papirju potresemo malo moke.
Potem vlivamo zmes v pekač.
Pečemo približno eno uro na 150 stopinj C. (do nežno rumene barve).
Biskvit (beljakov sneg) je zelo lepljiv in ga je potrebno ko se ohladi razrezati na tri enake dele.
Najtežji del je odstranjevanje papirja za peko. Tudi če se vam biskvit zlomi - ni panike se bo zlepil na podlagi nazaj.
Recept za biskvit: 9 beljakov stepemo v čvrsti sneg.
Z žlico vmešamo vanj še 30 dag sladkorja (oz.17 žlic) in eno žlico JABOLČNEGA kisa.
Damo v pekač in pečico.
Recept za kremo:
I. zmes: 9 rumenjakov stepemo s štiri žlice sladkorja. Dodamo 4 žlice ostre moke. To zmes potem vkuhamo v mleko. Torej pristavimo 2,5dcl mleka na štedilnik in vanj vkuhavamo zmes (stepenih 9 rumenjakov s sladkorjem in dodano moko).
II. zmes: v drugem lončku zmešamo skupaj margarino - maslo (25dag) s tri vanilin sladkorja. Margarino ne smemo odtajati v mikrovaloni. Pripravimo jo za torto in ko se zmehča dodamo vanilin sladkor.
Ko je I. zmes dovolj hladna, dodamo v njo II. zmes - oz. te dve kremi zmešamo v eno samo. Pozor: Če bo prva zmes vroča, se bo margarina stopila in bo treba ponovno narediti kremo.
RECEPT za smetano:
Na 1 liter Hola, Hulala..ali drugo blagovno znamko rastlinske smetane dodamo 2x2dcl kisle smetane in stepemo v odlično smetano. In jo takoj damo v hladilnik (dokler ne začnemo z idelavo torte)
S tem pridobimo tudi smetano za nadev in okrasitev torte.
Lahko uporabite samo 7dcl rastlinske smetane ter eno kislo smetano in pol za izdelavo smetane. V tem primeru ne bo ta količina zadostovala za okrasitev torte - temveč samo za nadev in gladek videz. Lahko pa za okrasitev uporabite smetano v spray-u in z njo rišete po torti.
Ko ste naredili in razrezali biskvit, ter kremo in smetano je treba še narezati sadje (v mojem primeru: banane, jagode in kivi). Lahko samo banane ali sadje po izbiri.
Nadevanje:
1. vrsta: Biskvit, krema, pokapljane banane z limoninim sokom(rezine), smetana
2. vrsta: biskvit, krema, jagode (rezine), smetana in
3. oz. zadnje "nadstropje: biskvit, krema, kivi, smetana
In s smetano prekrijemo oz. zagladimo torto z vseh strani.
Hranimo v hladilniku.
Dober tek!
VSE SESTAVINE ZA PRIPRAVO TORTE:
Biskvit: 9 beljakov
30 dag sladkorja
1 žlica jabolčnega kisa
Krema: 9 rumenjakov
4 žlice sladkorja
4 žlice moke (ostre)
2,5 dcl mleka
3 vanilin sladkorja
1 margarin (25 dag)
Smetana: 7dcl rastlinske smetane
3 dcl kisle smetane
Sadje: 20 dag jagod
1,5 banane
par kaljic limoninega soka
2 kivija
Recept prispevala: T.H.F.
Področje delovanja: povsod
JE slaščica, ki se ne peče.
Podobna klasičnem tiramisuju, vendar 100x boljša :)
Za tiramisu pripravimo eno skledo (ne pregloboko) ovalne ali kvadratne (pravokotne) oblike.
Skleda naj ne bi bila prosojna.
SESTAVINE:
500 g jagoda
4-5 žčic likerja od pomaranče (lahko tudi pomarančni sirup (sok za otroke) zmešan z malo žganje pijače kot je viski, brandy ipd).
75 g baby piškotov (najboljši: "savoiardi" ali plazma...)
100 ml kave hladne
500 g mascarponea
2 rumenjaka
75g sladkorja v prahu
1/2 majhne žličke vanilin sladkorja
4-5 žlic limoninega soka
50 g čokolade (za okras, naribamo po vrhu - NI NUJNO!)
Očiščene jagode narezati na rezine in jih v plitvi posodi zalijati s pomarančnim likerjem.
Pustiti nekaj časa tako.
V skledo (katero smo pripravili za tiramisu) začnemo zlagati piškote po vrsti. Če nam je zadnji piškot prevelik ga z nožem stanjšamo (razrežemo) in položimo v skledo. Od roba do roba naj bodo šiškoti zloženi. Če imamo skledo široko za piškot pa pol dožine (piškote razrežemo na polovico - da bodo vrste piškotov zapolnile skledo).
Piškote narahlo pošpricamo s kavo.
Če so piškoti za otroke jih lahko narahlo pošpricamo s kakavom ali mlekom.
Rumenjake stepemo s sladkorjem in sladkorjem v pravu v peno, dodamo mascarpone, vanilin sladkor, limonin sok ter preostanek kave (lahko tudi brez). Z žlico zamešamo vse to v gladko zmes.
Na piškote zložimo eno plast jagod (ki smo jih dali ven iz pomarančnega likerja, in druga plast je krema.
Kremo (gladko znes) poravnamo da bo tiramisu gladek in raven, okrasimo z grobo ribano čokolado ter po vrhu postavimo nekaj lepih jagod ter par listkov sveže mete (če jo im,ate pri roki).
Dober tek!
Recept prispevala: T.H.F.
Področje delovanja: povsod
je odlična slaščica za katero ne potrebujemo kalupa ter posebnih veščin.
Slaščica izvira iz Avstralije.
Dobila je ime po znani baletni plesalki Ani Pavlovi.
Ko je baletna plesalka prišla na turnejo v Avstralijo, so Avstralci v njeno čast pripravili to imenitno sladico.
SESTAVINE:
5 beljakov
150g sladkorja
70g sladkorja v prahu
vanilin sladkor
4 žlice jedilnega škroba
37 dcl rastlinske smetane (Hulala, Hole...)+ 3dcl kisle smetane
sadje po izbiri (gozdni sadeži, mešano sezonsko sadjer, jagode, maline, robidnice...)
Beljak stepemo v kupčast sneg. Dodamo vanilin sladkor.
Navaden sladkor in sladkor dodajamo vbeljakov sneg postopoma.
Nazadnje potresemo jedilni škro na tako izdelan snega ter ga vmešamo v to zmes.
Papir za peko izrežemo v velikosti (premer 24cm) oz. velikosti okroglega pekača lahko tud kalup za torto.
Na tako pripravljen papir v okroglem pekaču položimo beljakov sneg, ki ga poravnamo tako da je v sredini manj debel kot na robovih.
Robovi morajo biti malo višji kot sredica.
to zmes pečemo v pečici pri 110 stopinjah (1h in pol, nato naj ta strjena (pečena) pena počiva v izključeni pečici najmanj dve uri (lahko tudi čez noč).
PŠred serviranjem torto napolnimo s smetano in sadjem (srdico in robove namažemo z eno plastzjo smetane, potem v sredico in malo po notranjih robovih sadje in nato spet smetano).
Oblika je piramidna (hribček) in po vrhu lahko polijemo smetano z mal sadnega soka (od zmiksanega sadja) ali pa okrasimo s sadjem.
Dober tek!
Recept prispevala: T.H.F.
Ljubljana
041 766 178
[email protected]
www.facebook.com
Področje delovanja: Ljubljana
Naši cupcaki in torte so narejeni iz svežih sestavin, brez umetnih barvil. Trudimo se zagotavljati dnevno svežino, zato jih pečemo večkrat dnevno, odvisno od potreb. Kreme pripravljamo sproti in jim dodajamo pravo sadje, tako da imajo poln okus.
Vedno sveže, okusne, slastne in okrašene po želji naročnika: torte in slaščice za vse priložnosti - rojstvo otroka, praznovanje rojstnega dne, krst, birma, obhajilo ali poroka.
Sladka romanca cupcake lahko dobite v Liquid baru na Petkovškovem nabrežju, Pekarna dobrot v Ledina cetru na Kotnikovi ter Tržnice Koseze nimamo več, sedaj je Pekarna srček - Plečnikove arkade.
Torte pa izdelamo unikatno za vsako stranko posebej po njenih željah.