Za samo 100Eur/leto boste lahko objavljali novice na portalu Otrokoskop. Število vpisanih dogodkov neomejeno. Več informacij na: [email protected]
NAPOVEDNIK:
NEDELJA ob 11. uri: Film "PRETESNA KOŽA" ter brezplačni zajtrk pri Kinodvoru. Za varstvo otrok je poskrbljeno - brezplačno.
sre., 07.09.2016
Vsako nedeljo ob enajstih dopoldne v Kinodvoru poleg dobrega filma dobite še topli napitek in sladki priboljšek, oboje že vključeno v ceno vstopnice. Med gledanjem filma vam zagotavljamo brezplačno varstvo otrok. Lepo vabljeni!
SREDA ob 13. uri: Film "LJUBEZENSKA ODISEJA", posebna projekcija za starše z dojenčki
sre., 06.09.2017
Dobrodošli k ogledu filma vsi starši z dojenčki! Film je primerno tišje predvajan, dvorana rahlo osvetljena, dovoljeno je tudi hranjenje dojenčkov.
NEDELJA ob 11. uri: brezplačne delavnice in prireditve za najmlajše v otroškem parku, v City parku, v Ljubljani
ned., 17.09.2017
Nedeljske matineje v otroškem parku CITYPARKA od 11. do 13. ure. Prav vsako nedeljo se dobimo v otroškem parku Cityparka, kjer vaše najmlajše pričakamo s pravljicami in ustvarjalnimi delavnicami, vsako prvo nedeljo v mesecu pa tudi s predstavo.
VSAK ČETRTEK ob 16.30: Brezplačna joga za otroke v otroškem parku Cityparka
čet., 07.12.2017
Jogica je posebna joga, namenjena otrokom, ki skozi pravljico ali domišljijo raziskujejo svet, svoja čustva, um in telo. Asane so popolnoma prilagojene otrokom. Velik poudarek je na dihanju in umirjanju, vseeno pa je jogica ena velika zabava.
Ob četrtkih dopoldan: BREZPLAČNA JOGA ZA DOJENČKE V OTROŠKEM PARKU CITYPARKA
čet., 15.03.2018
Joga za dojenčke je namenjena
najmlajšim in njihovim mamicam – najprej se s posebnimi vajami posvetimo
mamicam, da se povežejo med seboj in naberejo novih moči...
PETEK ob 19 uri: Slikarski party v Ljubljani - Slikarsko znanje ni potrebno
pet., 29.06.2018
Druženje slikarskih antitalentov, ki ob malo slikanja, malo plesa, petja in ob kakšnem kozarčku preživijo fantastičen večer, pri tem pa izdelajo SLIKO! Vabljeni!
UŠI IN GNIDE - kako jih odstraniti v enem dnevu - NOVO
sre., 19.09.2018
Naglavne uši so še vedno prisotne, kljub temu da imamo na voljo "malo morje" receptov, šamponov, losionov, električnih glavnikov in podobnih pripomočkov za odstranjevanje gnid in uši.
Muzej školjk in polžev v Piranu - ideja za izlet - za družine
čet., 20.09.2018
Muzej školjk in polžev iz Pirana, edini v Sloveniji. Deluje pod okriljem neprofitnega zavoda Mediteranum. Muzej školjk je muzej kjer lahko vidite okoli 4000 eksponatov: polžev, školjk, rakov, morskih zvezd, ježev in še drugih nenavadnih bitij iz celega sv


VELIKA NOČ 2017

Kako izračunamo kdaj bo pustPodročje delovanja: povsod
Kako izračunamo kdaj bo Velika noč
Kako izračunamo kdaj bo Velika noč?

Velika noč je vselej na prvo nedeljo po prvi pomladni luni, oz. prvo nedeljo po prvi polni luni po spomladanskem ekvinokciju, (enakonočju). Spomladanski ekvinokcij je okoli 21. marca. In ker pomlad koledarsko nastopi 21. marca se je uveljavil izraz: prva nedelja po prvi pomladni luni. Velika noč bo 21.04.2019.

Zakaj je pepelnična sreda 46 dni in ne 40 dni (40 dnevni post) pred Veliko nočjo?

Ko se določi prva nedelja po pomladni luni (torej Velika Noč) odštejemo 40+6 dni (nedelje ne štejemo - zato, ker je vsaka nedelja, po katoliškem izročilu »mala velikonočna nedelja« in so nedelje od posta prosti dnevi) tako, da dobimo »pepelnično sredo« 6.03.2019. Dan pred sredo pa je »pustni torek«.
Pustni torek bo  21. aprila 2019

by thf


Pobarvanke, barvanke, bojankewww.free-coloring-pages.com

Področje delovanja: povsod
Pobarvanke s prazničnimi - Velika noč. Na tej spletni strani najdete veliko Velikonočnih motivov od velikonočnih jajc do zajčkov in vse v angleščini.


Tekst pripravil Zavod Otrokoskop, by t.h.f.Področje delovanja: povsod
Velika noč in Velikonočni simboli
Velikonočni zvonovi: V veliki večini evropskih držav, cerkveni zvonovi v katoliških cerkvah prenehajo z zvonjenjem na Veliki četrtek (pred Veliko nočjo). Temu se je včasih reklo, da gredo »zvonovi v Rim« in hkrati pa je to dan za barvanje jajc (pirhov). Zvonovi ne zvonijo do Velike Sobote v znak spomina na Jezusovo trpljenje in smrt. V soboto zjutraj začnejo zvonovi zvoniti in s tem oznanjujejo Jezusovo »vstajenje«.

Križ: Simbol krščanstva. Jezus je bil razpet in je umrl na križu. Tretji dan je vstal od mrtvih.

Velikonočni post: Veliki petek najstrožji postni dan in marsikje so postili še na veliko soboto. Danes večina katoličanov na Veliki petek zgolj ne je mesa (mesni post). V času 40-dnevnega posta se marsikateri katoličan v tem času odreče kakšni svoji razvadi (kajenju, sladkarijam, uživanju alkohola). Čeprav je to bolj manj znano so vse nedelje po pepelnični sredi do Velike Noči, dnevi ko se ni potrebno postiti.

Velikonočna nedelja: je dan praznične zbranosti, ko ljudje ostajajo doma v družinskem krogu - na npr. velikonočnem zajtrku.

Velikonočni ponedeljek: je dela prost dan. Na tej povezavi, si lahko ogledate vse dela proste dneve, v vseh državah sveta.

Tipične dobrote velikonočnega zajtrka: pobarvana jajca (pirhi, pisanice,...), prekajeno meso, sol, hren, redkvice, mlada čebula, žolca, potica, sladek in odišavljen kruh. Katoličani na Veliko soboto ali zgodaj zjutraj (na Velikonočno nedeljo) prinašajo del zgoraj omenjenih velikonočnih jedi v cerkve na posvetitev. Jedi so skrbno ovite in prekrite s svečanim prtom (pripravljenim posebej za to priložnost). Posvečene jedi se nikoli ne zavržejo. Prav zato se na posvetitev nese samo delček zgoraj omenjenih jedi.

Velikonočne jedi in simbolika:
Jajce (pirh, pisanica) simbolizira kaplje Kristusove krvi, hren predstavlja žeblje s katerimi je bil Jezus pribit na Križ, šunka Kristusovo telo, potica pa je simbol trnjeve Kristusove krone.

Velikonočno cvetje: Lilije spominjajo kristjane na Jezusovo novo življenje, njegovo »vstajenje«. Hkrati je tudi simbol čistosti Marijinega devištva. Narcisa in tulipan ter ostalo cvetje so simboli Velike noči. Njihovo pomladno cvetenje je simbol Jezusovega »vstajenja od mrtvih«.

Butare: »Značilno za cvetno nedeljo so v šope ali butare povezano pomladansko zelenje (npr. ljubljanske butarice, na štajerskem presmec, na Krasu in Goriškem vejnik...), kar je splošno razširjeno tako pri nas kot drugje v Evropi. Na butare po raznih slovenskih krajih navešajo tudi pomaranče, limone, jabolka, razne trakove in podobno. Butare so imele nekoč na deželi tudi statusni pomen. Večjo in lepše okrašeno, ko jo je kakšna družina imela, več je veljala. Podobno so se z butarami postavljali tudi vaški fantje. Ljubljanske cvetne butarice so mlajšega izvora in predstavljajo predvsem sobni okras ter so posebnost in slovijo tudi na tujem. V njih je le malo živega rastlinja, največkrat šop brinja, vejica pušpana ali ciprese ali v novejšem času bršljan, glavno pa so pobarvani, umetno zaviti in naokrog prepleteni oblanci; barve so različne, še največ je belo-modro-rdečih, pogosto pa še rumena barva, roza, pa tudi druge. Butare prodajajo v Ljubljani na cvetnem trgu za stolnico in na živilskem trgu izdelovalci iz okolice Ljubljane«. (D.J. Ovsec, Velika knjiga o praznikih, str. 138)

Mačice: Mačice, posebej v Angliji in Rusiji, imajo za Veliko noč svoj pomen, ljudje se z vejicami mačic dotikajo ramen drugih ljudi in jim na ta način želijo srečo.

Jagnje: Jagnje je simbol človeka. Jezus, namreč, predstavlja dobrega pastirja, ki varuje svoje ovce (ljudi). Jagnjeta prihajajo na svet prav tako spomladi. Izraelci so uporabljali jagnjetovo kri za rešitev prvorojencev v starem Egiptu.

Zajci: Zajci nas spominjajo na pomlad in novo življenje. Zajci so tudi bili priljubljene živali boginje Eastre.

Jajca: Jajca so simbol pomladi in Velike noči. Oznanjujejo novo življenje, oz. rodovitnost.

Piščanci: Piščanci se valijo iz jajc in so tako kot jajca simbol pomladi in Velike noči.

Svečke: Svečka pomeni svetlobo, saj se na Jezusa gleda kot na večno svetlobo, ki kristjanom kaže pot, od smrti do življenja.

Veje palm in oljk: predstavljajo simbole miru.

Kruh: Kos nekvašenega kruha se jé v znak spomina na Jezusovo žrtev.

Vino: Rdeče vino se pije v znak spomina na Jezusovo kri, ki naj bi bila prelita za vse ljudi.

by thf.


Velika noč, pripravil Zavod Otrokoskop, by thfPodročje delovanja: povsod
Izračun datuma Velike noči
Velika noč je najstarejši in največji krščanski praznik. Datum le-tega se računa glede na lunin koledar vsako leto posebej. Velika noč je vselej na prvo nedeljo po prvi pomladni luni, oz. prvo nedeljo po prvi polni luni po spomladanskem ekvinokciju, (enakonočju). Spomladanski ekvinokcij je okoli 21. marca. In ker pomlad koledarsko nastopi 21. marca se je uveljavil izraz: prva nedelja po prvi pomladni luni. Letos bo Velika noč 27.03.2016.

Ko se določi prva nedelja po pomladni luni (torej Velika Noč) odštejemo 40+6dni (nedelje ne štejemo - zato, ker je vsaka nedelja, po katoliškem izročilu »mala velikonočna nedelja«) tako, da dobimo »pepelnično sredo«. Dan pred sredo pa je »pustni torek«.
Letos bo pustni torek 9. februarja 2016.

V času 40-dnevnega posta se marsikateri katoličan v tem času odreče kakšni svoji razvadi (kajenju, sladkarijam, uživanju alkohola). Čeprav je to bolj manj znano so vse nedelje po pepelnični sredi do Velike Noči, dnevi ko se ni potrebno postiti. 

Velika noč je mešanica poganskega in verskega izročila.

by thf.


Tekst pripravil Zavod Otrokoskop, by t.h.f.Področje delovanja: povsod
Barvanje pirhov

Nekoč so se za barvanje jajc uporabljala izključno naravna barvila. Danes je na trgu nešteto umetnih barvil, tehnik ter pripomočkov za barvanje jajc.


Ne glede na vrsto barvila ali tehnike za katero ste se odločili, je treba upoštevati nekaj preizkušenih nasvetov za barvanje pirhov:

- Za barvanje izberite čim bolj bleda oz. svetla jajca, s čim bolj trdo lupino.
- Pred barvanjem jajca dobro umijte z milnico ali alkoholom. Če nimate alkohola lahko uporabite kis, vendar po tem nujno odstranite ostanke kisa. Tako boste z jajc sprali odvečno maščobo in barve bodo zato bolj intenzivne.
- Če boste barvali kuhana jajca je potrebno jajca najprej dati v mlačno in slano vodo. Jajca je potrebno kuhati na zmerni temperaturi, ki jo počasi zvišujete - s tem boste zmanjšali pokanje jajc. Če imate doma nekaj drobnih vej, seno ali slamo jo položite na dno posode v kateri boste kuhali jajca, pomagalo vam bo pri preprečevanju pokanja jajc.
- Kuhana jajca pred barvanjem ohladite.

Če bi želeli imeti vzorčasta jajca poskušajte na naslednji način:

- Na jajca lahko namestite nekaj navadnih elastik, s tem boste dobili pravilne črte, ki jih lahko kasneje pobarvate. Z elastikami »oblečena« jajca namočite v barvo in dobili boste črtni vzorec (elastike umaknite šele ko se barva posuši).
- Na jajca lahko položimo rožice, listke, deteljico in jih pritrdimo s pomočjo najlonskih nogavic. Jajca položimo v barvo in ko se barva posuši umaknemo nogavico ter list (deteljico ali regrat) in bomo dobili odtis lista ...
- Kuhana jajca lahko premažete z lepilom ali še bolje z beljakom (ne stepen beljak) in ga oblepite s majhnimi koščki serviet. Serviete različnih barv in vzorcev natrgajte na majhne koščke in jih nalepite na jajca.
- Pred barvanjem lahko jajca ovijete v košček blaga ali v alu - folijo (lahko z več majhnimi koščki). Tako ovita položite v barvo. Jajca bodo marmornato obarvana - nabori gub blaga bodo naredili »marmornate« odtise.

by t.h.f.Tujina

lnx.ginevra2000.it

Področje delovanja: povsod
Disneyevi motivi in velikonočne pobarvanke: Miki miška, winnie the pooh...


Tujina

www.ostern.machtspass.com

Področje delovanja: povsod

Na tej nemški spletni strani najdete:
- on line pobarvanke (lahko barvate z miško ali natisnete pobarvanko) z velikonočnimi motivi
- origami ( japonska košarica, košarica z držajem, zvezda in velikonočna sveča);
- velikonočni motivi za risanje na steklo;
- velikonočni sudoku

Origami izberite  v levem zgornjem vogalu: origami,
za velikonočne motive motive pa izberite Windowcolor ,
za on-line pobarvanke  izberite "Spielezone" (igre) in ko se vam odpre novo okno izberite "Online Malspass".
Za sudoku izberite, tudi, "Spielezone" in potem "Oster-Sudoku"Tujina

images.google.si

Področje delovanja: povsod

Na tej google povezavi najdete veliko velikonočnih motivov za risanje, barvanje ali ustvarjanje: pirhi, piščančki, zajčki, velikonočne mandale, narisane labirinte (naloge).


Pobarvanke, barvanke, bojanke

Tujina

coloringpages.net

Področje delovanja: povsod
Pobarvanke oz. Velikonočni motivi za slikanje na steklo. Na tej spletni strani lahko najdete pobarvanke oz. vzorce s pomočjo katerih lahko ustvarite prikupne velikonočne motive.